ÉRTESÍTÉS A KERTI PERMETEZÉS SZABÁLYAIRÓL

  • 2020.07.15.
  • Önkormányzati aktuális hírek

.

Tisztelt Lakosság!

Elindult a kiskerti szezon és ezzel együtt a permetezési idény is. Komoly környezetvédelmi és egészségügyi problémát jelenthet a növényvédelmi kezelések során a növényvédő szer elsodródása

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy 2016-tól jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy előzetesen tájékoztassák a szomszédos ingatlanon tartózkodókat, ha motoros permetező géppel végeznek növényvédelmi kezelést. A tájékoztatás szóban vagy írásban is történhet, erről a gazdálkodó/permetező dönt.

Kérjük a lakosságot ezen szabály betartására!

Az alábbi tanácsok megfogadásával csökkenthetik a permetezés természet-és egészségkárosító hatásait:

  • Használjunk a lehető legritkábban és minél kevesebb növényvédelmi szert, ne mérgezzük magunkat és környezetünket, hisz kiskerti körülmények között még nehezebb az előírt mennyiség egyenletes kijuttatásának betartása. Ha feltétlenül vegyszert használunk, akkor alkalmazzunk környezetbarát szereket!
  • Szeles időben ne végezzük, mert a szer egy része veszendőbe megy, és a legnagyobb óvatosság mellett is sok mérget lélegzünk be.
  • Időzítsük a permetezést hétköznapokra, vagy olyan napszakra, amikor a szomszédok nincsenek otthon, vagy nem tartózkodnak a szabadban!
  • Lakóövezetben lehetőleg egyáltalán ne használjunk motoros permetezőt, mert ezek használata során jóval több méreg jut a levegőbe, és sodródhat el a szomszédos ingatlanokra.
  • Ha egyszerű kézi permetezővel dolgozunk, akkor is szóljunk a szomszédnak, hogy a munkálatok idejére menjenek be a házba, és feltétlenül ügyeljünk arra, hogy a permetezés idején a kertben és a szomszédos kertekben más személyek – elsősorban gyerekek és terhes nők – ne tartózkodjanak!
  • Tartsuk szem előtt, hogy a szomszédjaink esetleg vegyszermentesen termelnek gyümölcsöt,  törekedjünk arra, hogy lehetőleg semennyi vegyszer ne jusson át a szomszéd kertek növényeire!
  • Figyeljünk arra, hogy a szomszédnál akár olyan növényre is kerülhet az általunk kijuttatott vegyszer, amit már fogyasztanak. Például májusban lepermetezett, ősszel érő almafáról a vegyszer átkerül a szomszédban épp érő cseresznyére,  amelyből ők már naponta fogyasztanának. Tehát semmiképp ne permetezzük saját fáinkat a szomszédban már termő növények közelében, illetve irányában, esetleg fóliával biztosítsuk, hogy semmiképp ne kerülhessen a szomszéd növényeire a szer.