ÉRTESÍTÉS A PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉSRŐL

  • 2024.05.27.
  • Nyitólap hírei

Felhívjuk minden veresegyházi földtulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy folyamatosan védekezzen a parlagfű szaporodása és a pollenszórása ellen.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák.

A növényt mindenképpen még a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport és ne érlelhessen termést. Az egyszeri kaszálás nem megoldás, mivel a parlagfű oldalhajtásain keresztül is képes virágot hozni.

Belterületen a jegyző, külterületen (az ingatlanügyi hatóság által felvett helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyv tartalma alapján) a növény- és talajvédelmi hatóság (Pest Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztály) köteles hatósági eljárást indítani és közérdekű védekezést elrendelni a parlagfűvel fertőzött ingatlanon.

A növényvédelmi bírság mértéke a védekezési kötelezettség elmulasztása esetén – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően – 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet, melyet a növény- és talajvédelmi hatóság szab ki.

A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása, az egészséges környezet biztosítása közös cél!