Felhívás a kárt okozó vadakról

  • 2020.07.03.
  • Hírarchívum

.

Felhívás és Tájékoztatás az ingatlantulajdonosok részére!
  
A kárt okozó vadak (pl. vaddisznó, borz, róka) elejtése érdekében megkértük a vadászati engedélyt az illetékes Rendőrkapitányságtól. A Pilisi Parkerdő Zrt. a vadászterületén (külterületen) folyamatosan apasztja a vaddisznók számát, azonban a belterület nem a vadászterülete része, ott vadászati tevékenységet nem végezhet. A belterületi vadelejtés speciális feladat, amelyet az illetékes rendőrhatóság engedélyez.
 
A valódi megoldást közösen, Önökkel együtt találhatjuk meg, ezért a segítségüket kérjükAz erdő közelében élők sokat tehetnek a probléma kezelésének érdekében, megfelelő kerítések építésével, az elhanyagolt telkeken a bozótosok felszámolásával, a területek lekaszálásával, rendbetételével. Fontos, hogy a vadat ideiglenes vagy állandó etetési tevékenységgel senki ne szoktassa belterületre, a kerti zöldhulladékot megfelelően kezeljék és azt ne az erdős, bokros, elhanyagolt területekre vigyék, mivel a hulladékkupacok alatt megjelenő rovarok, csigák, giliszták a vaddisznó táplálékául szolgál.
 
Veresegyház belterületén a kárt okozó vadak speciális elejtéséhez, számuk apasztásához az Önkormányzat - a Gödöllői Rendőrkapitányság engedélye alapján – szakembert bízott meg. A felkért személy megbízólevéllel ellátva keresi fel a vaddisznók által bejárt területeket és segít megoldani a problémát.
 
Az újonnan kiadott engedély 2020.július 2-től, 2020. október 2-ig szól és Veresegyház teljes belterületére vonatkozik.
 
A megbízott személyek tevékenységüket délután 14.00 óra és reggel 06.00 óra közötti időszakban látják el.
 
A belterületen kárt okozó vadak elejtése lőfegyverrel, a vonatkozó szigorú biztonsági szabályok betartása mellett történik.
 
Amennyiben Ön is észlel kárt okozó vadat a környezetében, azt kérjük bejelenteni, a pontos cím megjelöléssel a 06-20-922-6699-es telefonszámon Molnár Balázs megbízott vadásznál vagy a Hivatal 06-28-588-631-as telefonszámán Hermann Violetta környezetvédelmi szakreferensnél.
Közreműködésüket előre is köszönjük!