SAJTÓKÖZLEMÉNY Veresegyház és Őrbottyán településeket érintő szennyvízvezeték meghibásodásról

  • 2023.08.24.
  • Önkormányzati aktuális hírek

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Veresegyház és Őrbottyán településeket érintő szennyvízvezeték meghibásodásról

 

A Veresegyház, Patak utcai NA 300 acél nyomóvezetéken 2023.08.11-én meghibásodás keletkezett a MÁV vasútvonal keresztezésénél, műszakilag nehezen hozzáférhető helyen. A szivárgó szennyvizet szippantó járművek segítségével szállítottuk el.  A rendkívüli munkakörülmények miatt, a speciális munkálatok előkészítése után 2023.08.16-án két átemelő leállítása, valamint az azokba érkező szennyvizek Sződrákosi-patakba történő bevezetése elkerülhetetlenné vált annak érdekében, hogy a hibát el lehessen hárítani. Az élővízbe való bevezetésről tájékoztattuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot és a veresegyházi polgármester urat. A hibaelhárítási munka befejezése, a normál üzemmenetre való visszaállás 2023.08.18-án 18 órakor történt meg. A Sződrákosi-patak vize az Őrbottyáni, II. számú tározóba, egy halgazdálkodási szempontból nem nyilvántartott vízterületbe torkollik. 2023.08.18-án a késő esti órákban értesültünk arról, hogy ebben a víztározóban halpusztulás következett be. A kialakult helyzet kezelésében – a hatóságokkal és a kármentesítésre kötelezett szervezettel – Társaságunk együttműködik.

 

Az érintett tározó vízfelszínét megtisztítottuk, a benne található, évek óta felgyülemlett iszap egy részét eltávolítjuk.  A tározó vize a patakon keresztül táplálja az Őrszentmiklósi-víztárolót. Ennek a víztestnek a vízminősége nem sérült. 2023.08.24. óta két nagyteljesítményű levegőztető berendezés beüzemelésével plusz oxigén bevitelt biztosítunk a jó vízminőség további fenntartása érdekében. Mind a Hatóság, mind Társaságunk laboratóriuma folyamatos vízvizsgálatokkal ellenőrzi a folyamatot. Elővigyázatosságból a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert részére – amely intézmény a locsolóvizét a tárolóból nyeri – vízpótlást biztosítunk 500 m3 mennyiségben.

 

Sajnálatunkat fejezzük ki az okozott kellemetlenségekért, mind az érintett Önkormányzatok, lakosok, horgászok és intézmények felé, de hangsúlyozzuk, hogy a nyomócsőtörés önhibánkon kívül következett be és mindent megtettünk a hatékony, szakszerű és gyors megoldás érdekében. A hiba elhárítása során az Őrbottyáni, II. számú tározó igénybevétele elkerülhetetlen volt.

Vác, 2023.08.24.

DMRV Zrt.

DMRV lábléc