Tájékoztatás a társasházak kéményseprő-ipari 2024. évi sormunka ütemtervéről

  • 2024.01.22.
  • Önkormányzati aktuális hírek

.

Tájékoztatás a társasházak kéményseprő-ipari 2024. évi sormunka ütemtervéről

 

A kéményseprő-ipari tevékenyégről szóló 2015. évi CCXI. törvényben, valamint a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól szóló 21/2016. (VI.9.) BM rendeletben meghatározott közfeladat elvégzése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ, mint Kéményseprő-ipari Szerv a 2024. évi kéményseprő-ipari sormunka ütemtervét elkészítette, mely szerint Veresegyház településen 2024. március 1. - április 30. közötti időszakban kerül sor a tervezett sormunka elvégzésére.

Az ellátási területhez tartozó összes társasházban és lakásszövetkezeti lakóépületben a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve végzi az égéstermék-elvezetők rendszeres ellenőrzését függetlenül attól, hogy az egyes lakások vagy önálló rendeltetési egységek milyen tulajdonban vannak. (Ellátási terület: https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/tajekoztatok/tajekoztato/35)

A tüzelő-, fűtőberendezés típusától függően esedékes évi vagy kétévi ellenőrzésekre a tervezett sormunka (https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/tevekenysegek/sormunka) részeként, azaz külön megrendelés nélkül kerül sor.

A sormunka keretében történő ellenőrzés a jogszabály szerint:

  • a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente,
  • a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente történik meg,
  • a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát pedig négyévente kötelező elvégezni.
  1. január elsejétől a klasszikus értelemben vett sormunka csak a társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben kötelező, és a kéményseprő által megajánlott első két időpontban ingyenes.

A társasházzá nem alakult, és gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepként be nem jegyzett egylakásos ingatlanok tulajdonosai – zömmel családiház-tulajdonosok – részére a sormunka nem kötelező, de ajánlott. 

A sormunka ütemtervvel, és a tevékenység ellátásával kapcsolatos minden további részletes információ a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon elérhető.

Borítókép Dokumentum név Fájlméret Dokumentum típus  
Sormunka terv Pest.pdf 195.19 KB Nyomtatványok