TÁJÉKOZTATÁS A VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEK MŰKÖDÉSÉRŐL A VESZÉLYHELYZETBEN

  • 2020.11.16.
  • Hírarchívum

.

 

T Á J É K O Z T A T Á S
A V E N D É G L Á T Ó I P A R I  T E V É K E N Y S É G E T  V ÉG Z Ő K N E K

 

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet új szabályokat ír elő. A rendeletben foglaltak értelmezésére megkeresett koronavírus veszélyhelyzet miatti információs szolgálat válasza alapján  az alábbiakra hívjuk fel a figyelmüket :

Vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottak és az elvitelre alkalmas ételek kiadására és átvételére szolgáló időtartam kivételéve tilos tartózkodni.

Ezen rendelkezést az alábbiakra nem kell alkalmazni:

-  munkahelyi éttermek;

-  a szálláshelyen található étteremre, illetve bárra, ha ott kizárólag a szálláshely vendégét szolgálják ki,

-  a köznevelési intézmény, valamint a szakképző intézmény menzájára, valamint büféjére, ha ott kizárólag a nevelési, oktatási intézmény dolgozóját, illetve a nevelési, oktatási intézmény tanulóját szolgálják ki,

-  az egészségügyi intézményben található étteremre, illetve büfére.

 

A rendelet értelmében a vendéglátó üzlet kinyithat, de a helyben fogyasztást semmiképp nem engedélyezi a vendéglátó egység teljes területén, ideértve az üzlethez tartozó teraszt is. Az ételekre az elviteles, kiszállításos működést teszi lehetővé.

 

A helyszínen történő alkoholfogyasztás és helyben fogyasztás tilalmának betartatása a vendéglátó egység felelőssége, annak üzemeltetője, vezetője köteles a szabályok betartásáról gondoskodni. A rendőrség ellenőrzése során őket terheli a felelősség a büntetés kiszabása, illetve a vendéglátó egység bezárása tekintetében.