TÁJÉKOZTATÁS - VILLAMOS HÁLÓZAT KÖRNYEZETÉNEK GALLYAZÁSÁRÓL

  • 2024.01.19.
  • Nyitólap hírei

2024.01.01. és 2024.04.30 között Veresegyház teljes területén a villamos hálózat nyomvonalán lévő fák visszavágása, gallyazása zajlik.
Az ELMŰ Hálózati Kft. megbízásából a Kelet-Pest Megyei Kft. munkatársai tervezetten végzik a szabadvezeték-hálózatok mentén lévő fák és bokrok ágainak, gallyainak eltávolítását.
A gallyazás célja a villamos hálózat előírt védőtávolságának kialakítása a vezetékek nyomvonalán a zavartalan villamosenergia-szolgáltatás biztosításhoz.
A keletkező gallyakat a helyszínen aprítják, esetenként az aprításig deponálják.
Felhívjuk a figyelmüket, hogy
  • A vezeték biztonsági övezetében csak olyan fákat szabad telepíteni, amelyek megnőve a későbbiekben nem veszélyeztetik a vezetéket, és így az üzembiztonságot. Ezért kérjük, csak olyan fákat ültessenek a vezetékek közelében, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 4 méteres magasságot. Az utcai vezetékhálózat és a mérőhely között elhelyezett csatlakozó vezetéket zavaró fák is jelentősen veszélyeztetik az ingatlan áramellátását.
  • A 2/2013 (I.22.) NGM rendelet szerint a biztonsági övezet környezetében levő fák, bokrok ágait az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles rendszeresen eltávolítani, ha azok a szabadvezeték biztonsági övezet határát érintik.
  • A gallyazási tevékenységet a vegetációs időn kívül, október és március között célszerű elvégezni.
  • A Villamos energiáról szóló törvény alapján az ELMŰ Hálózati Kft. a növények vegetációs idejétől függetlenül jogosult a gallyazási munkálatok elvégzésére, illetve elvégeztetésére, amennyiben ezt az ingatlan tulajdonosa nem vagy nem megfelelő mértékben teszi meg. Az ELMŰ Hálózati Kft. érdeke elsősorban (érthető módon) a biztonságos üzemeltetés. Egy adott terület gallyazására a nagy területi kiterjedtség miatt csak 2-3 évente kerül sor, így jelentősebb lesz a beavatkozás is. A munkálatok elvégzését az ingatlan tulajdonosa (kezelője) a Polgári Törvénykönyv alapján tűrni köteles.
Együttműködésüket és megértésüket előre is köszönjük!