VADÁSZATI TÁJÉKOZTATÁS

  • 2021.06.14.
  • Önkormányzati aktuális hírek

.

Tájékoztatás vadászati tevékenységről

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Veresegyházhoz tartozó minden külterületi ingatlan egyben vadászterület is, ahol - a szürkületi óráktól egészen a reggeli órákig - vadászat folyhat. Veresegyház külterülete három vadásztársaság illetékességi területéhez tartozik.  

Magyarországon a vadásztársaságok működését jogszabály írja elő. Tervszerűen, a fenntartható hasznosítás elvét követve kell a vadállományt olyan szinten tartani, ami a mezőgazdasági kultúrákban a lehető legkevesebb kárt okozza.  

2021-től a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló Nemzeti Akcióterv intenzívebben vonja be az Afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelembe a vadászokat. Az akcióterv egyik legfontosabb stratégiai célja a vaddisznó-állománysűrűség 2025. február 28-ig történő csökkentése (0,5 vaddisznó/km2). A vadásztársaságok területére vonatkozó egyedi terveket a vadászati hatóságok 2021. április 30-ig elfogadták, így a vaddisznóállomány gyérítése megkezdődött.

A fentiek alapján várható, hogy az idei évtől intenzívebb lesz a vadászati tevékenység Veresegyház külterületein is.

Kérjük a Tisztelt Lakosok megértését és elővigyázatosságát a külterületek használata során (kutyasétáltatás, túrázás), lehetőség szerint csak a reggeli, már világos óráktól szürkület előtti időpontig használják a külterületeket!

 

Veresegyház Város Önkormányzata