Nemzetközi lehetőségek


EURODESK

Az Eurodesk egy olyan, az Európai Bizottság támogatásával működő európai ifjúsági információ-szolgáltató hálózat és együttműködési keret, melynek az Európai Unió tagállamaiban, valamint Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben és Törökországban több mint 1200 regionális és helyi partnere van. Az ezekben az irodákban dolgozó szakemberek fiataloknak és a velük foglalkozóknak nyújtanak telefonos, e-mailes és személyes információ-szolgáltatást az európai oktatási, képzési és kulturális kérdésekről. 

A magyarországi Eurodesk-hálózatot a Tempus Közalapítványon belül működő Eurodesk Magyarország koordinálja. Az országos koordinátorok fejlesztő munkát végeznek az ifjúsági infomáció-szolgáltatás területén, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. 

 

A Támaszpont MOPKA az Eurodesk Magyarországi hálózatának Közép-magyarországi szervezete. 2012-óta vagyunk tagjai a hálózatnak, és 2013-óta a régiós koordinációt is szervezetünk látja el. Jelenleg Maczó József, Alapítványunk kuratóriumi tagja az Eurodesk Közép-magyarországi régió koordinátora. Régiónkban jelenleg 5 partnerszervezet tagja a hálózatnak. Ezek a Támaszpont MOPKA (Veresegyház), Kompánia Alapítvány (Budapest XXI. Kerület), Együttható Közösségépítő Egyesület (Budapest IV. Kerület és Gyöngyös), H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér (Budapest IX. Kerület) és a Fiatalok Együttműködése a Ceglédi Sikeres Közösségekért Egyesület (Cegléd).  

 

Az Eurodesk hálózat két fő területe a nemzetközi mobilitási programok népszerűsítése és az aktív állampolgárságra nevelés. Bármelyik témában segítségre van szükséged, vagy csak egy kérdésed lenne, akkor nyugodtan keresd valamelyik partnerszervezetet a weboldalukon vagy a közösségi oldalukon megadott elérhetőségek valamelyikén! 

 ERASMUS+

Ifjúsági cserék

 Az ifjúsági csere programok az Erasmus+ program keretében lehetőséget biztosítanak 13-30 év közötti fiatalok számára, hogy különböző országokból érkező fiatalokkal találkozhassanak, együtt éljenek és különböző őket és a körülöttük lévő világot érintő témákon/problémákon közösen dolgozzanak. Ezek a témák sokfélék lehetnek, többek között a kultúrák felfedezése, az ifjúsági életmód vagy a társadalmilag releváns fogalmak elsajátítása, a fiatalok részvétele a társadalomban, a tudatos állampolgárság kérdése, környezetvédelem, fenntarthatóság stb. 

Az ifjúsági csereprogramok lebonyolítására nem az iskolákban kerül sor. A fiatalok műhelytalálkozókon, gyakorlati foglalkozásokon, vitákon, szerepjátékokban, valamint szabadtéri és egyéb tevékenységekben vehetnek részt.  

 

Az Ifjúsági cserék általában 7-10 napot ölelnek körbe, de hivatalosan 5-21 napig (plusz utazási idő) tarthatnak. A szállás, az étkezés és az utazás költségeinek nagy részét (esetenként az egészet) a projekt szervezői állják. Résztvevőként az útiköltséget kell előfinanszírozni, amit a projekt lezárultával a résztvevők visszakapnak, és projektenként 18.000 Ft részvételi díjat, amit indokolt esetben az alapítvány csökkenthet vagy elengedhet. 

 

Az ifjúsági csereprogramok résztvevői az általuk tanultakat elismertethetik a  https://www.youthpass.eu/hu/about-youthpass/about/) tanúsítvány segítségével. 

 

Aktuális lehetőségek lehetőségeinkért látogass el a honlapunkra! (www.tamaszpont.net)

 

Képzések

 

Az Erasmus + program keretein belül lehetőség van nemzetközi képzéseken (tréningeken, szemináriumokon) való részvételre azon fiatalok, ifjúsági munkások, pedagógusok számára, akik nyitottak és motiváltak speciális kompetenciák elsajátítására, egy-egy témában való elmélyülésre. Az Erasmus + program célja, hogy európai dimenzióba helyezze a tanult módszereket és kompetenciákat, a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy egymástól tanuljanak, tapasztalatot cseréljenek, bemutassák az egyes országokban/közösségekben bevált gyakorlatot, és inspirálják egymást. 

 

Ezek a képzések különböző európai országokban kerülnek megrendezésre, a résztvevők mindig több országból érkeznek. Egy képzés 5-10 napot ölel fel. A jelentkezés feltétele a betöltött 18. életév. 

 

A szállás, az étkezés és az utazás költségeinek nagy részét (esetenként az egészet) a projekt szervezői állják. Résztvevőként az útiköltséget kell előfinanszírozni, amit a projekt lezárultával a résztvevők visszakapnak, és projektenként 18.000 Ft részvételi díjat, amit indokolt esetben az alapítvány csökkenthet vagy elengedhet. 

 

Az tréningek és szemináriumok résztvevői az általuk tanultakat elismertethetik a Youthpass ( https://www.youthpass.eu/hu/about-youthpass/about/) tanúsítvány segítségével. 

 

Aktuális lehetőséginkért látogass el honlapunkra! (www.tamaszpont.net)

  

 

Mi az Európai Szolidaritási Testület?

 

Az Erasmus+ keretein belül működő ESC (European Solidarity Corps) vagy Európai Szolidaritási Testület 17 és 30 év közötti fiataloknak adnak lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek.  

 

Önkéntesként egy társadalmilag hasznos, nonprofit szervezetnél dolgozhatnak a fiatalok. Az önkéntesség időtartama hosszú távú projekt esetén minimum 2 hónap, maximum 12 hónap, rövidtávú projekt esetén pedig minimum két hét és maximum 2 hónap. Több terület közül lehet választani: ilyenek például az ifjúsági- és gyerekprogramok, a szociális terület, a kultúra, művészetek, környezetvédelem vagy a sport. 

 

Az Európai Unió anyagi támogatást nyújt az önkéntes szolgálat megvalósításához az Európai Szolidaritási Testület programban pályázat útján: átalányösszeget határoz meg a projekt lebonyolítására, az útiköltségre, a szállásra, ellátásra, biztosításra, nyelvi felkészítésre és zsebpénzre. 

 

Az önkéntes projektek résztvevői az általuk tanultakat elismertethetik a Youthpass (https://www.youthpass.eu/hu/about-youthpass/about/) tanúsítvány segítségével. Ha önkéntességen gondolkozol, keress meg minket és mindenben segíteni fogunk! mopka@tamaszpont.net 

 

Hogyan lehetek önkéntes? (http://www.eplusifjusag.hu/hu/evs/volunteer) ide linkelődjön 

 

Elérhetőségeink:

Maczó József: +36 70 628 5426

Negyela Boglárka Kata +36 30 496 7867