Épített látnivalók, szakrális épületek

Ahogy a nagyközség kisvárossá fejlődött, Veresegyház arculata megváltozott, a település építészeti képe évről évre szebbé és rendezettebbé vált. A közelmúltban épített középületek Veresegyház város organikus építészetét tükrözik, amelyek többségében Zsigmond László Ybl díjas, városi főépítész munkáját dicsérik. Ezek láthatók az alábbi térképen. A város további tervekkel is bővelkedik, sportcsarnok, fürdő, hogy csak párat említsünk. Így hamarosan új térképet is rajzolunk.


KÖZÉPÜLETEK VERESEGYHÁZON

Városháza, 2011
A várossá avatás 12 éves évfordulóján adták át a Zsigmond László tervezte új Városházát. Az impozáns épület földszinti részén utcáról megközelíthető üzletsor működik, az emeleten a hivatali helységek találhatók.


Kálvin téri Református Iskola, 2011
Közel 500 gyermek oktatása zajlik a Veresegyházi Református Egyházközség fenntartásában. Az épületet Jánosi János és Zsigmond László tervezte.

Fabriczius József Általános Iskola, 2009, 2014
A régi iskolaépület bővítésével és korszerűsítésével, majd az emeletráépítéssel vált teljessé. Ma az általános iskola gyereklétszáma 1500 fő. Az épület ad helyet az Esti Gimnáziumnak is. 2015 januárjában vették birtokba az új szárnyat, amely tovább 8 tanterem elhelyezését tette lehetővé.

Csonkási Óvoda, 2009
A nyolc foglalkoztatós, tornaszobás, akadálymentesített és konyhával ellátott épület a Csonkás városrész központjában épült fel. Közel 200 kisgyermek jár ide.

Szabadidős és Gazdasági Innovációs Centrum, 2006

Tervezői: Zsigmond László és Bata Tibor 2007-ben Pest megye Építészeti Nívódíjában részesültek. A város kulturális és művészeti életének központja, helyet ad a város közösségeinek, civil szervezeteknek, a városi televíziónak, konferenciáknak és az Okmányirodának is.

Mézesvölgyi Általános Iskola, 2003

Az épület szintén elnyerte Pest megye Építészeti Nívódíját 2005-ben, tervezője Zsigmond László. Az épület 5 sávos, feszített víztükrű uszodával, tornacsarnokkal és aulával rendelkezik.

Meseliget Bölcsőde, 2008, 2011, 2013

Három ütemben épült fel a minden igényt kielégítő bölcsőde, 130 kisgyerek befogadására alkalmas. A domboldalra épült épületegyüttes öt hasonló egységből áll. Tervezte Zsigmond László, Balassa Endre, Orbán Oszkár. Közvetlen kertkapcsolatos foglalkoztató szobák és fedett teraszok lakóház jelleget adnak az épületnek. Sószoba, vízhez szoktató medence, belső udvar, irodahelységek, közösségi tér egyaránt megtalálható az intézményben.

Széchenyi téri Óvoda, 1997
A veresegyházi óvodai ellátás központi épülete, 150 férőhellyel. Környezetbe simuló formájával és építészeti megoldásaival, látványos fagerendázatával a város egységes építészeti megjelenéséhez jól igazodik.

Önkormányzat Idősek Otthona, 1997

Az épület külső és belső formája a helyi népi hagyományokat tükrözi. Tervezője Zsigmond László és Ekler Dezső.

Átrium Galéria Üzletház, 1997

Tervezője Petrucz György. Az Üzletház volt az első épülete az új városközpontnak. A kulturális élet bázisa volt az Innovációs Központ felépüléséig. Ma banki irodák, a Városi Könyvtár, és üzletek működnek benne.


SZAKRÁLIS EMLÉKEINK

 

A város új katolikus temploma, a Szentlélek templom (Fő út 93.) a régi római katolikus templom mellett épült fel 2015-2016-ban.  A régészeti feltárások miatt lezárt templom helyett egy 400 fő befogadására alkalmas, modern templom épült. A templom látogatható hétköznaponként 10-12 és 16-18 óra között valamint miserend szerint. www.ujtemplom.veresegyhaz.hu

Szent Erzsébet tiszteletére szentelt  római katolikus templom (Fő út 95.) Migazzi váci püspök kezdeményezésére 1777-ben épült copf stílusban, egyhajós homlokzati tornyos formában. Főoltárképe Szent Erzsébetet ábrázolja. Márványutánzatú oltárképe és értékes szószéke XVIII. századi munka. Jelenleg nem látogatható.


Református templom (Kálvin tér 1.)
II. József 1781-ben kiadott Türelmi Rendelete jegyében épült 1784-1798-ig.Evangélikus templom (Nap utca 15.)

A templom 1927-ben épült neogótikus stílusban, közadakozásból.


Baptista Imaház
(Hajnal u. 2)

A régi imaház a két világháború között épült. Az új imaház avatására 2010. január 2-án került sor.

Golgota szoborcsoport (Szent Erzsébet templom kertjében)
A római katolikus templom kertjében található, barokk stílusban készült.

Kálvin János szobra (Kálvin tér)

2011-ben került felállításra Péterfy László szobrászművész alkotása.

Filmek a templomokrólEGYÉB LÁTNIVALÓK


 

Válóczi vendéglő (Fő út 82.)
Veresegyház legrégebbi épülete a XVIII. században épült, útszéli beszálló csárda volt. Jelenleg étteremként funkcionál.

Anna-gőzmalom (Fő út)
Dr. Szász Géza kórházi főorvos özvegye 1922-ben építtette, és önnmagáról nevezte el korának korszerű gőzmalmát. Jelenleg étteremként funkcionál.

 

Vasútállomás (Állomás utca)
Az 1911-ben átadott Budapest-Vác vasútvonlhoz készült tipikusan Monarchia korabeli állomásépület.

I. Világháborús Emlékmű (Fő út)
Az 1920-as években készült a háború veresegyházi áldozatainak emlékére.

II. Világháborús Emlékmű (Fő út)
A római katolikus templom mögötti téren 1996. augusztus 20-án avatták fel. Alkotója: Kő Pál Munkácsy - díjas szobrászművész.


1956-os emlékmű
(Kálvin tér)
Megyeri László szobrász török mészkőből és bronzból készült szobrát 2006. október 23-án avatta a város.


Vértanúk ligete
(Széchenyi tér)
2008-tól kezdődően évente egy aradi vértanú mellszobrának felavatásával tiszteleg Veresegyház a mártírok emléke előtt. A szobrok helyi művészek alkotásai.


Petőfi szobor
(Petőfi tér)
Kovács Jenő szobrászművész 2010-ben felavatott alkotása és a környezetében kialakított Petőfi tér méltó helyszíne nemzeti ünnepünk rendezvényeinek.


Mitsui Sen szobrai

Mitsui Sen Magyarországon élő és Veresegyházhoz kötődő Michelangelo-aranyérmes szobrász és grafikus alkotásai. A Fő téri, a Posta Hivatal előtt, az Ivacsi vasúti megállónál, valamint a Fenyves és az Ivacs-tó közötti romantikus környezetben kialakított Japán - Magyar Barátság Emlékparkban. Az Újjászületés című szobrát 1996-ban a Millecentenárium emlékére készítette el.

Véges-végtelen (Fő tér)
A Városháza előtti teret Mizser Pál képzőművész alkotása díszíti .

Kezek (Fő út)
A Kezek című, 2009-ben átadott szobrot a Sanofi/Aventis/Chinoin veresegyházi telephelye megbízásából készítette Böjte Horváth István szobrászművész.

Díszkutak
A Fő téren, az Átrium Üzletházban és a Mézesvölgyi iskola épületében található díszkutak Kun Éva és Módy Péter Veresegyházon élő művészek alkotásai.

Kazettás menyezetek (Fő tér, Szentlélek térút)
Mizser Pál és Joó Zoltán festőművészek alkotásai az egykori fatemplomok, kúriák menyezeteit idézik.

"Bagoly- flamenco"
Nagy méretű fafaragás a Mézesvölgyi iskola aulájában. Alkotó: Megyeri László Veresegyházon élő faszobrász.

"Baglyok" című szobor páros (Fő út 77-79)
A Fabriczius József Általános Iskola előkertjében található. Alkotója: Szabó Mária szobrászművész.

Székelykapu (Fő út)
A székelykapu az erdélyi testvértelepülésünk, Atyha ajándéka a város részére.